Dziś dla odmiany pokażę Wam co piekę ostatnio namiętnie. Ciasto jest na żółtkach zamiast całych jajek i na wodzie zamiast mleka:)
Oto przepis i wykonanie:
http://www.youtube.com/watch?v=JDBXhFgxXpM
Idealnie sprawdza się u mnie forma silikonowa z Ikea, jednak przydałaby się jeszcze większa. Muszę też dodać, że ciężko mi ją domyć ale to jej jedyna wada.
Jakie foremki polecacie do pieczenia ?
Ja na diecie a Ty mi tu takie rzeczy pokazujesz. Już sie ślinię!. Ja ma metalowe formy - lubię te klamry dzieki którym łatwo wyjąc ciasto. Musze wypróbować Twój przepis
OdpowiedzUsuńnie znam klamer do ciasta, co to takiego ?
Usuńojeju, jak pieknie wyrosło, daj kawałek na sniadanie :)
OdpowiedzUsuńżeby za każdym razem tak wyrastało ;) zauwazylam że zimą przy grzejnikach wyrasta ładniej niż latem
UsuńO matko dziewczyno ale żeś mi smaka na robiła!! Oczami wyobraźni czuję jak rozpływa mi się w ustach! Chyba jutro upiekę!
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny wypiek. Aż mi ślinka poleciała.
OdpowiedzUsuńWodę do ciasta drożdżowego stosuję tylko, gdy piekę pizzę. Zawsze mi się wydawało, że z mlekiem lepiej smakuje. Co do białek, to mam identyczne zdanie- nie pasują mi do drożdżowego.
Włożyłaś do środka jakieś owoce?
Dziękuję za link. Na pewno skorzystam z przepisu.
li_lia z http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
bez owoców tym razem ;P
UsuńUwielbiam - jedyne ciasto jakie jem .
OdpowiedzUsuńSmaczne, do herbatki akurat:) Miłego dnia
OdpowiedzUsuńKochana zajrzyj do mnie. W ostatnim poście propozycja, która może cie zainteresować :)
OdpowiedzUsuńfajna akcja u Ciebie :)
UsuńZamiast mleka woda, ale taniutka ta pychotka, oczywiście obserwuję. Zaraz zobaczę przepis ciekawi mnie niezmiernie.
OdpowiedzUsuńMniam mniam, narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńSuper ;)
OdpowiedzUsuńPs.zapraszam na moje rozdanie, które trwa do 29.02.13r.
http://wikimiss.blogspot.com/2012/12/rozdanie-nr1.html
jestem bardzo zadowolona z brwi :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńswego czasu piekłam drożdżowe
OdpowiedzUsuńale za tymi foremkami nie przepadam , wolę tradycyjne
Usuńwygląda apetycznie:D i wcaaaaale nie tucząco :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe :) Narobiłaś mi apetytu ;)
OdpowiedzUsuńWow ciacho pychotka :D Ooooj zjadłabym...
OdpowiedzUsuńAle urosło.
OdpowiedzUsuńja wczoraj upiekłam murzynka to mi pycha weszedł :D Twoja buła wyglada mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka zrobiłaś! Chyba muszę zakupić drożdże i coś upiec!
OdpowiedzUsuńAle ciacho i kruszonka!! mniam, bardzo apetycznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńBuziaczki
o nie, nie, nie - zadnych slodkosci, bo aż mnie skręca :)))
OdpowiedzUsuńMmmmm ciasto drożdzowe z mlekiem ♥
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie jak urosło, u mnie w domu wszyscy uwielbiają ciasto drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, uwielbiam ciasta z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńI mnie też w większości foremek strasznie drażni to, że potem nie mogę ich domyć, podobnie z blaszkami do pieczenia ;/
Smakowite ciasto, ja niestety nie potrafię zrobić drożdżowego.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto drożdżowe!:) Twoje wygląda bardzo apetycznie! dzięki za zaproszenie na rozdanie:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! :) Chętnie wypróbuję przepis :) Niestety nie doradzę w wyborze foremki, bo sama nie znalazłam jeszcze idealnej :)
OdpowiedzUsuńJa piekę tylko w silikonowych formach.
OdpowiedzUsuńTakie ciasto wraz ze szklanką ciepłego mleka pochłonęłabym bez zastanowienia :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, ja coś nie umiem zrobić kruszonki;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasto zwlaszcza kruszonkę
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto.
OdpowiedzUsuń