Dziś kolejny produkt od http://sklep-sys.pl/. Ciekawy prdukt na obiad jako dodatek do mięsa czy innej potrawy. W opakowaniu są 2 saszetki czyli na dwa obiady spokojnie wystarczy. Moim zdaniem należy do niego dodać nieco więcej wody niż w przepisie, żeby nie był zbyt zbrylony ;). Skład prosty i przyjazny. Polecam :)
To wspaniałe danie, do którego inspiracją była potrawa kuchni hiszpańskiej, znana na całym świecie pod nazwą paella. Babcia podaje ja jako danie główne z dodatkiem drobiu lub z kiełbasą, a wnuki uwielbiają połączenie z owocami morza.
Propozycja serwowania:
Pokrój 20 dkg kurczaka w drobną kostkę, na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pokrojony ząbek czosnku oraz kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Smaż ok 5 minut. Wymieszaj z ugotowaną potrawą. Smacznego!
Pokrój 20 dkg kurczaka w drobną kostkę, na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pokrojony ząbek czosnku oraz kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Smaż ok 5 minut. Wymieszaj z ugotowaną potrawą. Smacznego!
Składniki:
ryż (min. 70%), soczewica czerwona, pomidor suszony (min. 4%), papryka suszona (min. 2%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)
ryż (min. 70%), soczewica czerwona, pomidor suszony (min. 4%), papryka suszona (min. 2%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa netto: 250 g
Sposób przygotowania:
Według BABCI:
1. Zagotuj 300 ml wody (1,5 objętości dania) wsyp zawartość 1 torebki oraz pół łyżeczki soli. Możesz dodać łyżeczkę masła lub oleju oraz pół łyżeczki kurkumy i szczyptę szafranu. Mieszając doprowadź do wrzenia.
1. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 12 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.
1. Zagotuj 300 ml wody (1,5 objętości dania) wsyp zawartość 1 torebki oraz pół łyżeczki soli. Możesz dodać łyżeczkę masła lub oleju oraz pół łyżeczki kurkumy i szczyptę szafranu. Mieszając doprowadź do wrzenia.
1. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 12 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.
Według WNUKA
1. Do naczynia wlej 300 ml wody (1,5 objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju oraz pół łyżeczki kurkumy i szczyptę szafranu.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 15 minut na pół mocy.
1. Do naczynia wlej 300 ml wody (1,5 objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju oraz pół łyżeczki kurkumy i szczyptę szafranu.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 15 minut na pół mocy.
Producent: SYS Małgorzata Wróblicka-Sysiak, ul. Bobrowiecka 34a, 05-502 Kamionka
Energia | 1430 kJ (342 kcal) |
Białko | 10,1 g |
Węglowodany | 71,8 g |
Tłuszcz | 4,9 g |
prezentuje sie smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńmm, zgodzę się z wypowiedzią powyżej. :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam! :D sama często gotuję takie przysmaki:) ja mam specjalną maszynę do gotowania ryżu więc to na prawdę ułatwia życie:)
OdpowiedzUsuńo ludu,ale smakowicie wygląda!!:)I wcale nie ma dużo kcal;)
OdpowiedzUsuńJa lubię ich kasze z różnymi warzywami.
OdpowiedzUsuńcałkiem fajnie wygląda, kupuję ryż z warzywami ale tego nie miałam
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ale czy 5 minut dla mięsa wystarczy?
OdpowiedzUsuńoj nie, mięso robię zawsze oddzielnie :)
Usuńno właśnie dziwiłam się, źle coś doczytałam
Usuńlubię ryż :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę :D muszę spróbować chyba !
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuń