W sklepie http://gojishop.pl/ zamówiam sobie jagody goji. Przyznam, że nigdy wcześniej ich nie jadam i byłam bardzo ciekawa smaku.
Przepis jest banalnie prosty: pół awokado, jeden mały banan, jogurt naturalny i niewielką garstkę jagód - wszystko zmiksowałam i wypiłam :) Smak podobny lekko do rodzynek aczkolwiek mniej słodki a bardziej kwaskowy. Jagody są też twardsze i mają piękny czerwony kolor.
Pycha:)
Można je spożywać na surowo, w postaci soku lub wina, zaparzone w herbacie, lub przygotowane jako nalewkę.
Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
- 6 podstawowych witamin
- 11 podstawowych mikroelementów
- 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
- 18 aminokwasów
- 8 polisacharydów
- 6 monosacharydów
- 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
- 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
- wiele pigmentów fenolowych
Ponadto odkryto, że jagody goji zawierają wapń (112mg/100g), potas (1.13 mg/100g), żelazo (9mg/100g), cynk (2mg/100g), selen (50 mikrogramów/100g), ryboflawinę (1.3mg/100g), witaminę c (148mg/100g).
Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:
- beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.
- zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji, do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.
- polisacharydy: do 31% wagi pulpy.
bardzo ciekawią mnie te jagody :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie składniki, mniammmmniusie.
OdpowiedzUsuńkocham coś z jagodami. Mniam.
OdpowiedzUsuńKolor troszkę jak musztarda :D Ale i ta bym się napiła- ciekawe połączenie smakowe ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam chyba jeszcze tych jagód :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńciekawimniesmak
OdpowiedzUsuńO jak pysznie !! :-) Muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam jagód goji. Często robię sobie koktajle z bananem i awokado więc chętnie wypróbuje ten przepis z jagodami :)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki uwielbiam, więc z przyjemnością wypiłabym taki koktajl :)
OdpowiedzUsuńW takiej postaci jagód goji nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy tych jagód. Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńświetny przepis i z pewnością wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam smoothie;)
OdpowiedzUsuńPo żółtym arbuzie nie mam ochoty na nowości...
OdpowiedzUsuńAle smakowicie to wszystko wygląda ;)
OdpowiedzUsuńJagody goji od jakiegoś czasu mnie kuszą.. i chyba w końcu je sobie kupię :o)
OdpowiedzUsuńnie spotkałam sie jeszcze z tymi owocami.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam smaku takiego koktajlu ;) musze wypróbowac.
OdpowiedzUsuń