wtorek, 3 czerwca 2014

Smoothie z jagodami GOJI


W sklepie http://gojishop.pl/ zamówiam sobie jagody goji. Przyznam, że nigdy wcześniej ich nie jadam i byłam bardzo ciekawa smaku.




Przepis jest banalnie prosty: pół awokado, jeden mały banan, jogurt naturalny i niewielką garstkę jagód - wszystko zmiksowałam i wypiłam :) Smak podobny lekko do rodzynek aczkolwiek mniej słodki a bardziej kwaskowy. Jagody są też twardsze i mają piękny czerwony kolor. 

Pycha:) 

Można je spożywać na surowo, w postaci soku lub wina, zaparzone w herbacie, lub przygotowane jako nalewkę.

Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:

- 6 podstawowych witamin

- 11 podstawowych mikroelementów

- 22 dietetyczne pierwiastki śladowe

- 18 aminokwasów

- 8 polisacharydów

- 6 monosacharydów

- 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).

- 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil

- wiele pigmentów fenolowych

Ponadto odkryto, że jagody goji zawierają wapń (112mg/100g), potas (1.13 mg/100g), żelazo (9mg/100g), cynk (2mg/100g), selen (50 mikrogramów/100g), ryboflawinę (1.3mg/100g), witaminę c (148mg/100g).

Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:

- beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.

- zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji, do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.

- polisacharydy: do 31% wagi pulpy.



21 komentarzy:

  1. bardzo ciekawią mnie te jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystkie składniki, mniammmmniusie.

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham coś z jagodami. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor troszkę jak musztarda :D Ale i ta bym się napiła- ciekawe połączenie smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam chyba jeszcze tych jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jak pysznie !! :-) Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam jagód goji. Często robię sobie koktajle z bananem i awokado więc chętnie wypróbuje ten przepis z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie składniki uwielbiam, więc z przyjemnością wypiłabym taki koktajl :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W takiej postaci jagód goji nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam nigdy tych jagód. Z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny przepis i z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Po żółtym arbuzie nie mam ochoty na nowości...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale smakowicie to wszystko wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jagody goji od jakiegoś czasu mnie kuszą.. i chyba w końcu je sobie kupię :o)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie spotkałam sie jeszcze z tymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie próbowałam smaku takiego koktajlu ;) musze wypróbowac.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o niespamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl

Szablon: Panna VEJJS, Wsparcie techniczne: weblove.pl