Ostatni produkt jaki mam przyjemność używać z Pszczelej Dolinki
Najzdrowszy miód - spadziowy, zebrany w 2014 roku. Słoik 0,5 l.
Idealny do ciepłej (nie gorącej) herbatki, z twarożkiem, owocami lub po prostu do pieczywa. A w czasie przeziębienia - w kubku z ciepłym mlekiem.
Powiem Wam, że ja nie lubiłam kiedyś miodu. Po kilku latach się to zmieniło - na studiach mieliśmy m.in pszczelarstwo i tam dopiero poznałam rodzaje miodów, pyłków itd. Okazuje się, że każdy prawdziwy miód smakuje inaczej, mają też różną barwę i konsystencję. Ale do rzeczy.
Miód spadziowy jest gęsty i ma ciemne zabarwienie lekko zielone, smakuje znakomicie, nie jest to smak typowego cukru lecz czuć w nim też aromaty olejków eterycznych. Miody tego typu są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów zmieszanych z sokiem komórkowym.
Pamiętajcie, że nie warto kupować miodu w supermarkecie bo to nic dobrego. Najprawdziwszy jest ten od pszczelarza. Może droższy ale zdrowy i pyszny, a nie sama woda z cukrem ;)
Spadź (nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski spotykamy ją raz na kilka lat i dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce. Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.
Na zakończenie przepis na przepyszną i zdrową lemoniadę miodową: do 1 litra przegotowanej, schłodzonej wody dodajemy wg uznania miód spadziowy oraz wyciskamy 1/3 cytryny. Odstawiamy na kilkanaście godzin, aby wzmocnić w ten sposób ponad 100 - krotnie antybakteryjne działanie miodu. Miód w roztworze wodnym zwiększa swoje właściwości lecznicze, gdyż aktywowane zostają substancje biologicznie czynne.
Ja również nie lubiłam kiedyś miodu, lecz potem to się zmieniło :)
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo :)
Usuńmiód to nie dla mnie.. mam od niego wysypkę :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód, chyba wszystkie rodzaje :)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszny jest taki miodek.
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM miody! Najczęściej zastępuję cukier miodem właśnie, co nie jest dla mnie żadnym wyrzeczeniem - wręcz przeciwnie, sprawia mi to ogromną, smakową przyjemność :)
OdpowiedzUsuńW przypadku miodów zwracam dużo uwagę na to, skąd jest. W końcu, tak jak mówisz, po co sobie fundować wodę z cukrem :P
Wielką fanką miodu nie jestem i bardzo rzadko go kupuję. Raz w życiu tylko jadłam taki prawdziwy, od pszczelarza, i smak zupełnie inny od tego z supermarketu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodzić herbatę miodem, lubię też smak miodu z mlekiem. Ale największym fanem miodu w mojej rodzinie jest mój tato.
OdpowiedzUsuńuwielbiam miody a spadziowy to mój ulubiony!
OdpowiedzUsuńZa spadziowym miodkiem nie przepada, jakoś mnie "drapie" w gardle po nim, moim ulubieńcem jest akacjowy i rzepakowy:)
OdpowiedzUsuńMiodek dobry na wszystko! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam spadziowy, mój ulubiony.
OdpowiedzUsuńTego, żeby odstawić miód z wodą jeszcze nie słyszałam, ale dziękuje za cenną wskazówkę! :)
OdpowiedzUsuńA co do miodów, uwielbiam chyba każdy rodzaj! I też cenie sobie najbardziej te od pszczelarza.. Na szczęście będąc na działce mam taką okazje!
Ja nie znoszę miodu, więc to nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńCzasami lubię miody, ale okazyjnie ;)
OdpowiedzUsuńJa od małego kocham miody, bo mój dziadzia ma pasiekę. Od zawsze pamiętam miodobranie i podbieranie miodu (który był cieplutki i mega pyszny!). U mnie zawsze był miód wielokwiatowy bo to pasieka w ogrodzie.
OdpowiedzUsuńOd dziecka uwielbiam miód. właściwie w większości sama zjadam. W domu sporadycznie rodzinka raczy się miodem. Obowiązkowo, codziennie rano, jeden kawałeczek chleba , musi być z miodem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód. Kocham lipowy i gryczany, ale próbowałam wielu innych smaków - włącznie z miodem z migdałami i miodem z nutellą.
OdpowiedzUsuńMiód w deserach tak ale jakoś nie potrafimy znieść jego mdlącego posmaku :/
OdpowiedzUsuńTylko gryczany i z czarnego bzu nam smakują :)
Miód spadziowy i akacjowy nasz ulubiony!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)