Pokażę Wam dziś mąkę od Fitfarmer
Orkisz już w starożytności był podstawą diety człowieka. W dzisiejszych czasach jest niestety mało popularny i uprawia się go głównie w gospodarstwach ekologicznych. Mąka orkiszowa nie należy do najtańszych, ale za to swoimi właściwościami przewyższa inne mąki.
Mąka orkiszowa bogata jest w białko, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B, A, E, D, miedź, cynk, selen, żelazo, fosfor, potas, krzem. Zawiera łatwo przyswajalny gluten dzięki czemu może być stosowana w diecie bezglutenowej. Produkty wykonane z mąki orkiszowej poprawiają ogólne samopoczucie - przy przemęczeniu, osłabieniu, spadku odporności. Polecane są także przy wielu chorobach oraz do ich zapobiegania. Są to m.in. choroby reumatyczne, nowotworowe, choroby serca i układu krążenia. Polecane są przy podwyższonym poziomie cholesterolu, alergiach, schorzeniach żołądkowo-jelitowych a nawet przy chorobach na tle nerwowym i depresjach.
Mąka orkiszowa idealnie sprawdza się do wypieków wszelkiego rodzaju a zwłaszcza chleba. W internecie znajdziecie Państwo wiele sprawdzonych przepisów z mąką orkiszową.
Właściwie przetestowałam dwa rodzaje mąki. Z jednej upiekłam chlebek, zaś z drugiej zrobiłam pizzę. Chlebek jest dość twardy z zewnątrz, a mięciutki w środku. Smakuje przepysznie.
Postanowiłam też poeksperymentować z ciastem do pizzy i tak użyłam do tego celu mąkę pszenno orkiszową.
Jestem zauroczona tymi produktami. O dziwo nie starzeją się te moje wypieki tak szybko jak w przypadku mąki zwykłej pszennej.
Macie jeszcze jakieś pomysły na wykorzystanie takiej mąki ?
wow, super wypieki, muszę wypróbować tą mąkę do chlebka bananowego.
OdpowiedzUsuńOrkiszowej mąki jeszcze nie kupowałam :)
OdpowiedzUsuńtakie własne wypieki to najlepsza rzecz :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
Taki chlebek to bym z przyjemnością skosztowała :)
OdpowiedzUsuńIle ja bym dała za taki chlebek. :-)
OdpowiedzUsuńPięknie.. smacznie. Narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńChcę taki chlebek,mniam <3
OdpowiedzUsuńjadłam pizze, miodowe racuchy i chlebek z mąki orkiszowej -pychotka:)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek bym z chęcią skonsumowała. Mniam!
OdpowiedzUsuńZdrowa mąka to podstawa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek orkiszowy;) Ma niepowtarzalny smak;) Ale sama jeszcze nigdy nie piekłam;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, az slinka cieknie;)
Nigdy niczego nie robiłam z tej mąki :) ale Twoje wypieki wyglądają fajnie.
OdpowiedzUsuńTaki chlebek i ciasto do pizzy chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda - spróbujemy upiec :)
OdpowiedzUsuń