Olejowy Raj to 100% oleju toczonego na zimno. Oleje roślinne tłoczone na zimno charakteryzują się wyrazistym smakiem i kolorem. Zachowują właściwości charakterystyczne dla wykorzystywanego surowca.
Miałam okazję używać dwa produkty z całej oferty firmy. Pierwszy czyli olej z pestek słonecznika, najbardziej smakuje mi z sałatką. Wystarczy pokroić pomidor malinowy, czerwoną cebulkę, podsmażyć piersi z kurczaka poćwiartowane na nuggetsy i zmieszać z sałatą np rukolą. Całość mieszam i polewam olejem. Polecam takie danie w ciepłe dni.
Olej możemy wykorzystać do wszelkiego rodzaju dań na bazie warzyw, teraz kiedy zacznie się sezon na polskie świeże nowalijki z pewnością wykorzystamy go bardzo szybko do domowych potraw.
Olej z pestek słonecznika - tłoczony na zimno wyróżnia się niezwykłym smakiem. Dlatego idealnie nadaje się do sałatek czy sosów. Pomimo wszechobecnym przekonaniom, nie należy go narażać na temperaturę wyższą niż 100st. Jest bogatym źródłem witaminy E.
Olej z pestek słonecznika - tłoczony na zimno wyróżnia się niezwykłym smakiem. Dlatego idealnie nadaje się do sałatek czy sosów. Pomimo wszechobecnym przekonaniom, nie należy go narażać na temperaturę wyższą niż 100st. Jest bogatym źródłem witaminy E.
Drugim produktem był olej kokosowy. Zwykle używam go właśnie do smażenia placków ziemniaczanych czy naleśników, które zyskują fajny kokosowy aromat. Często stosuję go też na chleb zamiast masła. Można też go używać jako produkt typowo kosmetyczny, np do demakijażu twarzy czy olejowania włosów. Jednak ja wolę go spożywać :)
Olek kokosowy - Olej kokosowy jest głównym składnikiem diety mieszkańców wysp Południowego Pacyfiku, którzy cieszą się doskonałym zdrowiem i odpornością na choroby. Dzięki niskiej zawartości kalorii, sprzyja utracie wagi zapobiegając otyłości. Charakteryzuje się działaniem antywirusowym. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza kwasowi laurynowemu, który znajduje się miedzy innymi w mleku matki.
Olej kokosowy Olejowy Raj zawiera ok 48% kwasu laurynowego.
Idealnie nadaje się do smażenia oraz jako zamiennik masła czy margaryny.
Mam jeszcze próbkę mąki kokosowej z której zrobię ciasteczka. Zdjęcie wrzucę na instagrama, gdzie pokazuję swoje nowości i gdzie bardzo Was zapraszam :)
Jeszcze nie używałam oleju kokosowego do potraw ;)
OdpowiedzUsuńOleje tłoczone na zimno to jest to. Dawno nie miałam słonecznika. Kokosowy jest u mnie stale.
OdpowiedzUsuńNo i masz! Zjadłabym właśnie teraz placka! :)
OdpowiedzUsuńTakie oleje mają świetne zastosowanie :)
Zjadłabym sobie takie pomidorki z rukolą :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam ja przekonałam rodzinę do oleju kokosowego i jest super
OdpowiedzUsuńJa na oleju kokosowym smażę często placuszki ale tez np.kurczaka :)
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiam czy taki olej kokosowy zmienia smak potraw? :)
OdpowiedzUsuńnie, daje jedynie lekko kokosowy posmak, smak potrawy przewodni pozostaje taki tam:)
UsuńCzekam, aż w moje ręce wpadnie kiedyś olej kokosowy. Chętnie zastosuję go i w kwestii kulinarnej i kosmetycznej :)
OdpowiedzUsuńNie używałam oleju kokosowego do potraw.
OdpowiedzUsuńOleju kokosowego nie używałam , ostatnio jednak bawię się w sprawdzanie i szukanie ciekawych smaków. :)
OdpowiedzUsuńCzęsto używam oleju kokosowego do potraw :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam naturalne oleje ;) a kokosowy jest idealny do racuchów i naleśników ;)
OdpowiedzUsuńMmm placki ziemniaczane :D
OdpowiedzUsuńKokosowy - mój ulubiony!
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc, moim ulubionym jest ten nasz, polski rzepakowy :) Jak się okazuje to on jest najlepszy do smażenia. To właśnie on jest moim najczęstszym wyborem, ale do sałatek oczywiście wybieram inny. Co więcej na stronie magicznego ogrodu często są promocje na takie produkty, więc polecam zajrzeć :)
OdpowiedzUsuń