Postanowiłam skusić się na trzy produkty, które znam i używam chętnie tylko innych firm.
OLEJ Z PESTEK DYNI TŁOCZONY NA ZIMNO
Nieczyszczony, z pierwszego tłoczenia, naturalny, bez konserwantów. W naturalnej medycynie ludowej, nazywany „Zielonym złotem” ze względu na piękną zielonkawo-brązową barwę i walory zdrowotne.
OLEJ SEZAMOWY TŁOCZONY NA ZIMNO
Nieczyszczony, z pierwszego tłoczenia, naturalny, bez konserwantów. Olej sezamowy to najstarszy olej świata, znany już był w starożytnej medycynie indyjskiej i tam to dziś jest niezwykle popularny.
OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO
Nieczyszczony, z pierwszego tłoczenia, naturalny, bez konserwantów. Olej kokosowy jest niezwykle ceniony za wyjątkowy aromat i smak jaki nadaje spożywanym potrawom, trwałym i stabilnym termicznie.
MOJA OPINIA: Produkty te zamówiłam głównie do spożywania na zimno do sałatek, surówek, kasz, makaronów, past, sosów, dressingów i deserów. Olej sezamowy najbardziej jest kojarzony z kuchnią orientalną ze względu na orzechowy posmak. Każdy kto kocha orzechy pyszne dodatki smakowe będzie z niego zadowolony.
Natomiast z pestek dyni nie ukrywam, że jest moim ulubionym olejem ze wszystkich. Używam go od lat i zwykle stosuję do dań z warzyw, np. podsmażam warzywa z kurczakiem na patelni wykładam na talerz i polewam tym olejem. Smak jest przecudowny. Trochę się można od niego uzależnić bo po sobie powiem Wam, że zużyłam już około 5 butelek :) Zabarwienie oleju jest zielono brązowe ale to dodatkowy walor na talerzu. Nawet nadaje się do lodów czy deserów - uwielbiam go bo jest przepyszny.
Dwa pierwsze oleje są umieszczone w szklanych butelkach z ciemnego szkła i należy je przechowywać w lodówce żeby jak nadłużej utrzymać ich wartość odżywczą.
Olej kokosowy z kolei często używam do smażenia naleśników, nadaje on im fajny kokosowy posmak, jest również przydatny do duszonych potraw. Kiedy skończy nam się masło również smarujemy nim chleb :) Olej kokosowy jest teraz bardzo na czasie i słusznie bo jest najwyższej jakości produktem przydatnym oraz zdrowym przy okazji.
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę na coś czego zwykle nie robię otóż na pakowanie produktów. Olejowe smaki pakują swoje wyroby perfekcyjnie, każdy ma swój oddzielny styropianowy pojemnik. Jedno wielkie WOW.
Serdecznie polecam produkty OLEJOWE SMAKI. Na zdrowie :)
W sumie znam tylko olej kokosowy, ale w wersji rafinowanej.
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, że taka marka istnieje.
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym je wszytkie przetestowała,chodź olej kokosowy jest mi bardzo dobrze znany.
OdpowiedzUsuńJa jakoś sięgam jedynie po ten kosmetyczny olej kokosowy i w sumie naleśnikami mnie przekonałaś do poznania tego spożywczego w takiej wersji :P
OdpowiedzUsuńtakie pyszne oleje, szczególnie z pestek dyni i sezamowy na pewno stosowałabym przede wszystkim na zimno do sałatek,
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy tylko znam, smażę na takim słodkie placki/racuchy ;) z pestek dyni brzmi ciekawie!
OdpowiedzUsuńNa kokosowym uwielbiam naleśniki :)
OdpowiedzUsuńKokosowego nie lubię, ale na wszystkie inne jestem otwarta :P
OdpowiedzUsuńPora i na mnie, żebym wypróbowała w kuchni coś więcej poza zwykłym olejem i oliwą :)
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś okazję skosztować oleju z pestek dyni i bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńOo musze zajrzec do tego sklepu :)
OdpowiedzUsuńJestem ich wierną fanką ;)
OdpowiedzUsuń