Mi zajęło kilka lat żeby przekonać się do spróbowania tego dania i powiem Wam, że smakuje zupełnie inaczej niż sobie to wyobrażałam. Natomiast na początek bardzo polecam sushi z grillowaną rybą, może to być łosoś czy
Dziś chciałam Wam pokazać produkty BLUE DRAGON.
Jak wiecie jednym z najważniejszych składników sushi jest ryż i właśnie on powinien być dobrze zrobiony. Blue dragon ma swój dedykowany ryż do sushi wraz z przepisem jak go przygotować, żeby oczywiście nie był rozgotowany. Ziarenka jego są dość małe i drobne.
Osobiście ryż robię właśnie z grilowanym łososiem.
Do zalewy oczywiście warto użyć octu ryżowego, który w połączeniu z cukrem da nam fajny słodko słony posmak. Ryż zalewamy zalewą i odstawiamy na 15 minut mieszając co jakiś czas.
Standardowo rolki zawijamy w nori czyli algi morskie. Ryż zawsze kładziemy na chropowatą jej część dzięki czemu lepiej on się nam przyklei.
Lubię też dodać paski pokrojonego ogórka (właściwie skórki ogórka) bardzo ładnie to wygląda i daje dodatkowy smak. Można też dodać taki segmencik wycięty z awokado. Z łososiem fajnie też smakowo pasuje biała część pora pokrojonego na wąskie paseczki podobnie jak ogórek.
Na macie do sushi kładziemy nori i tak zmoczonymi w wodzie rękami układamy ryż (ręce moczymy, żeby ryż nie przyklejał się do dłoni).
Na środek ryżu wkładam trochę wasabi, następnie kawałek ryby, ważne żeby nie był zbyt gruby, można dodać sałatę, awokado i zwijam.
Blue dragon ma oczywiście w swojej ofercie także sos sojowy oraz imbir do sushi oraz pastę chrzanową z wasabi.
Marynowany imbir służy do oczyszczenia naszej buzi przed smakowaniem kolejnych kawałków sushi, zwłaszcza kiedy są z innymi dodatkami.
Zaskoczyła mnie szeroka oferta Blue Dragon bo praktycznie znajdziemy tam wszystko do sushi czego nam trzeba :)
Życzę smacznego :)
A WY lubicie sushi i czy znacie Blue Dragon ?
Nigdy nie jadłam sushi, ale też nie specjalnie nie ciągnie :)
OdpowiedzUsuńMnie tak samo :)
Usuńwow, wygląda smacznie, lubię sushi ale sama nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie jadłam sushi choć kilka podejść robilam
OdpowiedzUsuńSushi jadłam raz i uważam, że nie są to moje smaki...
OdpowiedzUsuńJa akurat nie przepadam za sushi.
OdpowiedzUsuńSushi bardzo lubię, ale sama jeszcze nie próbowałam robić :P
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam sushi :D A sama nie robiłam nigdy :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi i robie już od lat sama :) najlepszy ryż do sushi to jasminiwy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy 🍣 sushi 😘
OdpowiedzUsuń