Dziś przepis na ciasto jogurtowe. Prosty i bardzo szybki. Dawno nie było na moim blogu przepisu, więc mam nadzieję, że to miłe zaskoczenie ;P
Ciasto wychodzi efektowne bo lekkie i pyszne, jeśli chodzi o owoce to wszystko jedno. Ja tym razem mam wersję ze śliwkami.
Składniki:
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2 całe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ten kubek po jogurcie umyć i odmierzyć :
- 2 szkl mąki i 1 szkl cukru i kubek oleju
Jak widzicie kubek do jogurtu stanowi nam miarkę do odmierzania składników.
Całość wymieszać dobrze łyżką i dalej wyłożyć na blaszkę. Na to wyłożyć owoce oraz zrobić kruszonkę.
Piec 50 minut w 180 stopniach.
Wychodzi z tego duża blaszka oczywiście zależy też od ilości kruszonki i owoców.
Na zdjęciu jest połowa ciasta bo już połowę zjedliśmy w jeden dzień.
Na zdjęciu jest połowa ciasta bo już połowę zjedliśmy w jeden dzień.
Przede wszystkim ciasto jest lekki i puszyste, nic się nie warzy i nie rozwarstwia. Proste i pyszne czyli tak jak lubię.
Pyszne ciasto do herbatki. 😊
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi takie pyszne ciasto jogurtowe. Pychota.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis:) Uwielbiam ciasta jogurtowe ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńSuper, ciasto wygląda bardzo apetycznie, a przepis rzeczywiście mega prosty :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne ciacho! Przepis fajny, szybki. Zapisuję i zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńKrade przepis. Na weekend będzie pyszne ciasto. Dzieki.
OdpowiedzUsuńProste... chyba nawet myszom uda się je upiec :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Uwielbiam takie zwłaszcza ze śliwkami <3 Chetnie wyprobuje przepis :)
OdpowiedzUsuńLooks good :-D
OdpowiedzUsuń... i ta kruszonka mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda mega smakowicie! Być może to czas, abym wzięła się za jakieś ciasto :) nie wygląda na skomplikowane :D a ja mam dwie lewe ręce do wypieków.
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie ciasto ;) Bo piec to mi się nie chce ;p
OdpowiedzUsuńFajne ciasto. Robię podobne z moim synem, tyle że wychodzi jakoś chaotycznie. Gotowanie z dzieckiem nie jest proste.
OdpowiedzUsuńLubię takie proste wypieki choć pewnie musiałabym pokombinować aby ten przepis dopasować pod swoje nietolerancje :D
OdpowiedzUsuń