Polacy są prawdziwymi wielbicielami zup. Jemy ich najwięcej na świecie – każdy Polak średnio spożywa ponad 100 litrów zup rocznie! Dla wielu osób zupa jest podstawą obiadu. Niejedna babcia i mama twierdzą, że rosół ma wręcz magiczne właściwości lecznicze, a chłodnik to najlepszy obiad na upalne dni. W książce Zupa dobra na wszystko Jolanta Naklicka-Kleser, znana z kuchni programu „Pytanie na śniadanie”, podaje 100 autorskich przepisów. Znajdziesz tu zupy rozgrzewające i regenerujące, doskonałe na upały, ale też na chłodne jesienne popołudnia. Nie zabraknie przepisów na zupy, które poprawią... nastrój, a także wykwintnych zup idealnych na przyjęcia.
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować kuchni Joli, to nawet nie wiesz, ile tracisz! Ta książka pełna jest przepisów sporządzonych od serca, które zadowolą nawet największego łasucha. To doskonała mieszanka kulinarnych propozycji zarówno dla fanów unowocześnionej klasyki, jak i dla tych z Was, którzy w jedzeniu nieustannie szukają nowych smaków. - Tamara Gonzalez Perea
Od dziecka miałem do zup dość chłodny stosunek. Ale dzięki Joli, którą poznałem w programie Pytanie na Śniadanie, zmieniłem podejście i nie mam pytań. Właściwie mam ich wiele, bo nie mogę się nadziwić, skąd aż taka paleta smaków w niby zwykłej zupie. Na pewno dzięki tej książce znalazłem część odpowiedzi, ale z każdym rozdziałem staje się coraz bardziej głodny ? bynajmniej nie tylko kulinarnej wiedzy. - Robert Sharif El Gendy
Jolanta-Naklicka Kleser – z wykształcenia fizjoterapeutka. Przez wiele lat pracowała w korporacji, jednak w 2013 r. postawiła wszystko na jedną kartę i zrezygnowała z pracy, aby wziąć udział w II edycji programu MasterChef. To był pierwszy krok do nowego życia, w którym robi to, co kocha najbardziej: gotuje i dzieli się bogactwem smaków z innymi. Autorka książek kulinarnych, m.in. Lodovo i Zdrowe łakocie.
MOJA OPINIA: Lubię książki kulinarne bo zawsze mogę się dowiedzieć czegoś ciekawego. Bardzo lubię zupy i zdarzyło mi się uczestniczyć kilka razy w różnych warsztatach kulinarnych. Tutaj mamy fajny podział na różna okazje - mamy zupy na upalne lato, na brak czasu, na pluchę za oknem, na przyjęcia czy pluchę za oknem.
Bardzo podoba mi się wstęp gdzie są podstawy gotowania buliony zarówno mięsnego jak i warzywnego. Są też porady jak uzyskać bardziej wyrazisty smak czy jak przechowywać zupę, żeby można było dłużej z niej korzystać.
Kilka cennych uwag już wprowadziłam do kuchni tak naprawdę znajdziemy tu dosłownie wszystko czego nam potrzeba do ugotowania pysznej zupy. Ja jestem wielką fanką zup i tak naprawdę większości nauczyłam się właśnie z książek i filmów tak zwanych tutoriali. Najbardziej przypadł mi do gustu póki co przepis na zupę krem z kalafiora oraz na ogórkową.
Książka jest pięknie wydana. Parę razy przytrafiło mi się położyć ją w kuchni na tłusty blat ale nic złego się nie stało, okładkę przetarłam i wszystko zeszło. Zresztą książki kulinarne właśnie tak powinny wyglądać - śliska okładka i strony przygotowane na wszystko co może się w kuchni wydarzyć. Nie sposób nie wspomnieć o pięknych zdjęciach. Cudowne zachęcające do gotowania.
Serdecznie polecam.
za zupami nie przepadam, ale może gdybym kupiła taką ksiązkę to bym się zainspirowała? :D
OdpowiedzUsuńPrzydałaby mi się taka książka ;)
OdpowiedzUsuńTak ładnie wydaną publikacja przegląda sie z przyjemnością szuka inspiracji.
OdpowiedzUsuńZupa to podstawa. Wbrew pozorom nie zawsze łatwo o dobrą zupę :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne fotki w tej ksiażce :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju zupy, więc taka książka na pewno by się nam przydała.
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy zupy. Ciągle eksperymentuję z nowymi przepisami. Ta książka przydałaby mi się do mojej kuchennej biblioteczki :)
OdpowiedzUsuńChętnie zaczerpnął z tej książki inspirację. ��
OdpowiedzUsuńI like a good cooking book :-D
OdpowiedzUsuńI agree with you that soup is good for health.... love soup during low temperature.
OdpowiedzUsuńthank you for sharing.
Have a wonderful weekend
Tez bardzo lubie ksiazki kulinarne :)
OdpowiedzUsuńCiekawostka, o ile mi wiadomo, że Polacy bardzo lubią większość dań zupowych na świecie. Ta książka odpowie na mój podziw dla różnych rodzajów zup, które są popularne w Polsce.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z przyjaźni.
Very interesting book with great and flavorful recipes!
OdpowiedzUsuńTa książka może stanowić niezłą inspirację. Również należę do wielbicieli zup i jem codziennie n obiad zupę.
OdpowiedzUsuńfajna książka, mam:)
OdpowiedzUsuńU mnie zupa jest od czasu do czasu :) Ostatnio przygotowaliśmy pycha grzybową, ze świeżych grzybów :)
OdpowiedzUsuńRzadko kiedy gotuję zupy. Za to w moim domu rodzinnym były codziennie, więc być może mam traumę z dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńLubię tradycyjne książki kucharskie, dużo łatwiej mi z nich korzystać niż z przepisów w internecie.
Lubię zupy, ale bez szaleństw. Wolę postawić na makarony lub jakieś dobre mięsko. Szczególnie, że ja jadam jednodaniowy obiad.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie zupa jesienią i zimą faktycznie jest dobra na wszystko :)
OdpowiedzUsuńCool review! I'd like to buy this book ) Thank you very much for your article )
OdpowiedzUsuńJakoś nie często sięgam po książki kucharskie ale na tą chętnie bym się skusiła
OdpowiedzUsuńWygląda obiecująco :-) Zup latem nie jadam ale gdy zaczyna się jesień od razu pojawiają się u mnie na talerzu ;-)
OdpowiedzUsuńŁadne i smakowite ilustracje.
OdpowiedzUsuńNie lubię gotować i nie umiem, jeśli już mam cokolwiek robić w kuchni to wlaśnie albo zupy, albo jakieś łatwe ciasta. Książka więc przypadła mi do gustu.
OdpowiedzUsuńbardzo fajna i przydatna książka :)
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo polubiłam zupy. Pozycja z pewnością dobra dla osób, które chcą się do nich przekonać albo poznać nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wydana ❤
OdpowiedzUsuńooo ja lubię zupy!! więc to by mi pdoeszło :D
OdpowiedzUsuńZa zupami nie przepadam, ale może tutaj znajdę przepisy, które mnie przekonają ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!